Is er plek voor een proefboerderij die zich focust op fijnmazige, groene landbouw, waar bedrijven de kringloop zoveel mogelijk op het eigen bedrijf sluiten? In 2023 wordt onderzoek gedaan naar de opzet van de nieuwe proefboerderij Plaats De Kleine Aarde in Boxtel. Het moet een plek worden waar in samenwerking met meerdere partners geleerd wordt hoe kringlooplandbouw in de praktijk invulling te geven.
In de transitie naar kringlooplandbouw waarin de bodem centraal staat, is behoefte aan het bottom up invulling geven aan verduurzaming. Het manifest 'Samen leren voor ons voedselsysteem van morgen' biedt hier handvatten voor en wordt geconcretiseerd in De Plaatsen.
Experimenteerruimte
Het belangrijkste resultaat van dit project zal een plan zijn voor de opzet en uitwerking van de proefboerderij. Uiteindelijk wil de proefboerderij experimenteerruimte bieden en kennis ontwikkelen en delen. De initiatiefnemers willen zo een bijdrage leveren aan de transitie naar duurzame kringlooplandbouw.
Focus op fijnmazige, groene landbouw
De term ‘proefboerderij’ zegt het eigenlijk al: het gaat hier om het experimenteren met innovatieve technieken. Daarmee lijkt Plaats De Kleine Aarde op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel. Verschil is dat proefboerderij de Plaatsen zich focust op fijnmazige, groene landbouw.
AgroProeftuin de Peel richt zich voornamelijk op het sluiten van kringlopen tussen bestaande (samenwerkende) bedrijven – vaak via bestaande afzetkanalen. De nieuwe proefboerderij wil hierop een aanvulling zijn en richt zich op (kleinere) bedrijven die óp het bedrijf de kringlopen willen sluiten, soms zonder tussenschakels. Daarbij gaat het niet alleen over techniek, maar ook over sociale aspecten op de boerderij en zaken als verdienmodel, korte ketens en aansluiting met de consument. Op deze tak van landbouw en deze schaalgrootte zijn nog geen initiatieven die dit als doel hebben (noch in de regio, noch landelijk).