Insecten zijn belangrijke eiwitleveranciers en kunnen zelfs een grondstof als soja in varkensvoer vervangen. Maar is het kweken van zwarte soldaatvlieglarven of meelwormen op substraten van groente, fruit en etensresten (GFE) haalbaar op boerderijschaal? Verhoeven kalverhouderij en paardenfokkerij zoekt naar een nieuw circulair verdienmodel.
Het primaire doel van het project is het demonstreren van de technische en economische haalbaarheid van het op boerderijschaal kweken van larven van de zwarte soldatenvlieg en meelwormen op substraten met Groenten, Fruit en Etensresten (GFE). Dit initiatief richt zich op het realiseren van een duurzame insectenkweek in de regio Noordoost Brabant met beheersbare en lage risico's wat betreft de verspreiding van verontreinigingen.
Het streven is om van deze kweekmethode een regionale bedrijvigheid te creëren voor de productie van waardevolle producten, zoals eiwitten, vetten, chitine en desinfecterende meststoffen. Deze producten zijn bestemd voor gebruik in diervoeders en als bodemverbeteraars, afkomstig uit regionaal vrijkomende bio-reststoffen zoals GFE-afval van burgers.
Plan van aanpak
1. Als eerste wordt onderzocht met welke samenstelling van het substraat er een optimale kweek van vliegen en meelwormen wordt gerealiseerd.
2. Kweekproeven worden eerst op laboratoriumschaal uitgevoerd. Vervolgens wordt er opgeschaald naar een geklimatiseerde ruimte in Venhorst.
3. Na de kweek volgen de analyses voor het bepalen van de samenstelling en eigenschappen van de gekweekte vliegen en meelwormen. Wat is de opbrengst van eiwitten, vetten en chitine?
4. Kennisdeling via onder andere een nieuw dataplatform.
5. De verkregen resultaten van de demonstratieproef worden gebruikt voor onder andere opschaling en verbreding van de insectenkweek.
6. Een klankbordgroep kijkt en denkt mee om te komen tot maatschappelijk draagvlak en acceptatie van de insectenkweek op GFE.
Bijzonderheden