Grootschalige algenteelt leidt tot minder emissies en meer waardevolle eiwitten

In Boekel start LVDM op het erf van varkensbedrijf Rovers met de grootschalige teelt van algen uit vloeibare mest. Dit initiatief is niet alleen een antwoord op het reduceren van de uitstoot van stikstof en kooldioxide, ook is het een oplossing voor het groeiende voedseltekort. Algen zijn namelijk buitengewoon rijk aan eiwitten en vetten, waardoor ze potentieel waardevol zijn voor diverse toepassingen.
 

De algentelers richten zich op het gebruik van nutriënten uit de vloeibare fractie van mest om algen te telen. Deze benadering elimineert de reststromen die traditionele mestverwerkingsinstallaties plagen, waardoor een significante stap wordt gezet naar een meer duurzame veehouderij. 
De maatschappelijke transitie waarop het project zich richt, omvat niet alleen de verduurzaming van de veehouderij, maar ook het behoud van het milieu en de volksgezondheid. Het verminderen van emissies en het minimaliseren van de belasting op bodem, grondwater en lucht zijn centrale elementen van deze transitie. Door algen te telen op locatie bij de boer wordt een (vrijwel) emissieloze uitvoering van bedrijfsactiviteiten mogelijk. Dit draagt bij aan een meer duurzame en verantwoorde veehouderij. 
 

Wat LVDM wil bereiken 
De eerste doelstelling van LVDM (Vereniging Leveranciers van Duurzame Mineralen) is het overtuigend aantonen dat algenteelt niet alleen in een laboratoriumomgeving, maar ook op grootschalige wijze op een gezonde commerciële basis kan worden toegepast.
Verder richt het project zich op het onderzoeken van de mogelijkheid algen ook bij de boer op locatie te telen. Deze stap is cruciaal, omdat het de veehouders in staat stelt om (vrijwel) emissieloze bedrijfsactiviteiten uit te voeren en zo bijdraagt aan het verder verduurzamen van de veehouderijsector. 

Verwachte resultaten
Het project bewijst dat het mogelijk is de dunne mestfractie mest te verwerken tot een algenopbrengst in combinatie met het maken van loosbaar water. Er zijn geen reststromen omdat na de algenteelt de overgebleven fractie door de  omgekeerde osmose gaat.   
Uit de dunne fractie komt 5 kg stikstof welke 25 tot 30 kg droge stof algen oplevert. De stikstof wordt hierbij omgezet naar duurzaam eiwit. Het eiwitgehalte van de algen varieert van 30% tot 40% ruw eiwit per kg droge stof. 
Het eiwitproduct is naast in de voedselindustrie ook als biostimulant of bodemverbeteraar in te zetten. 
 

Uitbreiding in de toekomst
De proefinstallatie, opgezet door LVDM en DASA, vormt een pionierende stap richting het commercieel ontwikkelen van algenteelten op grote(re) schaal. Het plan is op vijf locaties in Nederland een vergelijkbare installatie te plaatsen. 

 

Bijzonderheden

  • Thema: Circulariteit
  • Aanvrager: LVDM (Vereniging Leveranciers van Duurzame Mineralen)
  • In samenwerking met: DASA, Theo Rovers, Wageningen University & Research, APF Energy, RRE, Peter Schaminee, Rick Ummens 
  • Bijdrage: € 47.000,-
  • Financiering: Subsidieregeling Kringlooplandbouw Noordoost-Brabant
  • Looptijd: 2024 - 2025
  • Locatie: Boekel

 

gras