Bloemen in een berm

Geschiktheid biobased materiaal voor vezelproductie vooraf bepalen

Maaisel van bermen of beheersgebieden is geschikt voor de productie van vezels. Maar niet elk biobased materiaal is zo te conserveren dat het daarna geschikt is voor vezelproductie. Daarom willen NewFoss en Crommert Projects & Innovations een werkwijze ontwikkelen waarmee de geschiktheid van biobased materiaal vooraf is te bepalen. 

 

NewFoss is al meer dan 10 jaar aan het pionieren met biobased vezels. In principe kan iedere niet-houtige biomassa met het proces verwerkt worden tot biobased vezel. Grote voordeel is dat er geen gewas speciaal geteeld hoeft te worden, aangezien ook natuur- en bermgras geschikt zijn voor de verwerking tot biobased vezel. Voorwaarde is wel dat het gewas op de juiste manier geconserveerd wordt.

Eenvoudige werkwijze
Uit eerdere testen is gebleken dat het op een juiste manier managen van het inkuilproces uitdagingen met zich meebrengt, en in sommige gevallen zelfs compleet mislukt. 
De voornaamste oorzaak is de aard van het product; gras bedoeld als ruwvoer heeft veel voedingsstoffen beschikbaar voor het fermentatieproces. Grassen uit bermen en natuurgebieden bevatten minder voedingsstoffen, maar meer vezels. Op dit moment is er nog geen eenvoudige werkwijze om de eigenschappen van de grondstoffen te meten voor het inkuilen, en dus op korte termijn aan de voorkant het inkuilproces te sturen.

Toolbox voor leveranciers
De initiatiefnemers willen een werkwijze ontwikkelen waarbij de bestaande NIRS-technologie ingezet wordt om grondstoffen zoals natuur- en bermgras vooraf te classificeren om zo te voorspellen of de grondstof geschikt is voor inkuilen. Uiteindelijk rolt er een productmatrix uit, waarbij op basis van meetgegevens een beslissing is te nemen of en hoe een grassoort geschikt is voor verwerking tot biobased vezel via het NewFoss proces.
Een te ontwikkelen toolbox moet toeleveranciers (agrariërs en terreinbeheerders) helpen bij het classificeren van het biobased materiaal.

Initiatiefnemers
NewFoss is exploitant van de bioraffinage proeffabriek in Uden. Om deze fabriek stabiel te laten draaien en kwalitatief hoogwaardige eindproducten te maken (denk aan isolatiepanelen en turf- en veenvervangers) zijn goede grondstoffen noodzakelijk. Binnen NewFoss is er uitgebreide kennis van de biomassaketen en de verwaarding van de producten.
Crommert Projects & Innovations is gespecialiseerd in complexe vraagstukken rondom biomassa, bodem en water. De specifieke expertise ligt er in om deze complexe vraagstukken eenvoudig en overzichtelijk te maken door de processen te beschrijven, meet- en stuurbaar te maken.

 

Bijzonderheden

 

Meettechniek legt kwaliteiten gras als biobased vezelmateriaal bloot
 

Gras is een veelbelovende grondstof voor de productie van biobased vezel, die gebruikt kan worden voor een breed scala aan toepassingen, zoals papier, textiel en bouwmaterialen. Via NIRS-metingen is het mogelijk om de samenstelling van gras met hoge nauwkeurigheid te bepalen en daarmee uitspraken te doen over de geschiktheid als biobased vezel.
 

Grote voordeel van de NIRS-techniek is dat al voor de oogst, of direct bij inname, bepaald kan worden hoe de grondstof behandeld moet worden, zodat minimale verspilling ontstaat.

Focus in dit project, uitgevoerd door NewFoss in samenwerking met van de Crommert Projects & Innovations, is het ontwikkelen van een werkwijze waarbij NIRS-technologie wordt ingezet voor de classificatie van gras voor biobased vezelproductie.
NIRS is een non-destructieve meettechniek die de samenstelling van materialen kan bepalen op basis van de reflectie van infraroodstralen. 

 

Bekijk hier de productmatrix van gras