Lupine is een vlinderbloemige plant, die goed is voor de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Daarnaast is de lupineboon zeer eiwitrijk en biedt deze vele mogelijkheden voor humane consumptie. Op de proeflocatie gaat Willem Verkuijlen twee verschillende rassen telen. Binnen het ras varieert hij in de hoeveelheid zaaizaad. De vraag is wat dat met de opbrengsten doet.
Lupine heeft de mogelijke potentie om uit tot een volwaardig gewas voor de Nederlandse landbouw, dat geheel past bij natuur inclusieve / kringloop landbouw met een ruime vruchtwisseling. De lupinen worden in 2022 zo natuurlijk mogelijk geteeld. Dat betekent, dat het streven is om geen kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Ook wordt er geen dierlijke mest gebruikt.
Resultaat lupineproef 2022
Om de teelt van witte lupine te kunnen optimaliseren, is er op Agroproeftuin de Peel ervaring opgedaan met zaaidichtheden en lupinerassen. Resultaten van de demonstratie laten zien dat het witte lupine ras ‘Frieda’ een hoger opbrengst (+7,8% tot +63%) aan peulen levert dan het witte lupine ras ‘Sulimo’. Verder was de opbrengst van witte lupine ras ‘Frieda’ het hoogste bij zaaidichtheid 160kg/ha, namelijk 3,8 ton per hectare.
Thema: Eiwit van eigen bodem
Aanvrager: melkveebedrijf Verkuijlen
In samenwerking met: LuPeel, Bijzonder Brabants, Verbonden Peelproeftuinen, Food Valley ea
Financiering: grond beschikbaar gesteld door AgroProeftuin de Peel
Looptijd: 2021 - 2023
Locatie: proeflocatie Zeeland
Publicaties: Plantpaspoort lupine