Melkveehouder Geert Hol teelt dit jaar voor de zevende keer op rij mais in combinatie met klimbonen. In 2025 onderzoekt hij een nieuwe zaaiverhouding tussen beide gewassen. Daarnaast wil hij opnieuw het effect van de ingekuilde mais-bonenmix meten op de methaan- en CO₂-uitstoot van zijn melkkoeien, evenals op de koeprestaties en melkkwaliteit.
Meten van methaan- en CO2-uitstoot
Hol oogst de mais en bonen als ruwvoer en kuilt deze samen in. Gedurende het jaar test hij de effecten van dit rantsoen op de methaan- en CO₂-uitstoot van de koeien in de stal. In samenwerking met Wageningen University & Research worden sensoren geplaatst bij de melkrobot. Hiermee wordt dagelijks en per individueel dier de uitstoot geregistreerd. Veranderingen in het rantsoen zijn daardoor direct zichtbaar.
Vragen van de ondernemer
Vooruitblik experiment 2026
Hol overweegt om na de oogst een mengsel van winterwikke en klaver in te zaaien. Hij verwacht dat dit mengsel een goede voederwaarde zal hebben voor zijn koeien. Het plan is om de wikke in het voorjaar van 2026 zo kort mogelijk te maaien, waarna in sleuven een mengsel van mais en sorghum wordt geplant. Hol gaat ervan uit dat dankzij de onderzaai en de snelle ontwikkeling van het mengsel, nauwelijks onkruidbestrijding nodig zal zijn.
Bijzonderheden