Nu de opname van rustgewassen in het bouwplan zoals granen steeds belangrijker wordt, denken ook veehouders na over het opslaan, bewerken en voeren van lokaal geteeld graan. Varkenshouder Martijn van Oort in Bernheze is begonnen met de teelt van graan voor eigen gebruik. Bemesting, oogst, opslag en verwerking tot veevoer voor eigen varkens pakt hij op. Zelfs tot en met het gebruik van het stro voor biobased bouwen.
Het nieuwe GLB en het 7e actieprogramma nitraatrichtlijn maken het interessant rustgewassen zoals graan op te nemen in het bouwplan. De verwachting is dat er in de regio meer graan geteeld gaat worden. Het is daarom interessant voorbereid te zijn om deze potentiële bron van voergrondstoffen op het eigen varkensbedrijf rendabel te kunnen inzetten.
Van Oort wil de volledige kringloop van mest-gewas-oogst-voeren-mest in eigen beheer houden. Alles vindt regionaal plaats, dus met zo min mogelijk transport. Na de oogst zal het stro worden ingezet voor het biobased bouwen van een woonhuis. Zo wordt koolstof voor meerdere jaren vastgelegd en de kringloop grotendeels gesloten.
Doel van het project
Doel is om te onderzoeken of het praktisch en financieel mogelijk is de volledige kringloop in eigen beheer uit te voeren.
Grootste uitdaging
De grootste uitdaging is om het graan goed op te slaan en goed te conserveren voordat het wordt gevoerd. Daarom is het plan om het graan te oogsten met een minimaal vochtgehalte van 15,5%. Daarna wordt het opgeslagen in een loods met een beluchtingsinstallatie om het graan te koelen en te zorgen dat het niet gaat schimmelen. Een voermaalwagen gaat het graan malen en in de voersilo blazen. Gereed om te voeren aan de varkens.