Telen zonder het gebruik van herbiciden is de wens. Maar er is niemand om handmatig onkruid te wieden. Gert-Jan van Raaij, biologische vollegrondsgroenteteler in Haps, loopt er jaarlijks tegenaan. Het techbedrijf Trabotyx verwacht dat een wiedrobot een oplossing kan bieden.
Trabotyx en Van Raaij Eko willen met de inzet van hun expertise gezamenlijk het onkruidprobleem aanpakken. Daarbij wordt specifiek gekeken naar onkruidbeheersing bij de teelt van peen en ui op zandgronden. Hoe goed werkt een autonoom opererend onkruidwiedsysteem ofwel een veldrobot?
De testen zijn succesvol als:
Uiteindelijk moet het wiedsysteem 70% van het onkruid kunnen verwijderen. Daarbij moet de inzet van de robot goedkoper zijn dan handmatig onkruid verwijderen.
Video door Brabantse Ontwikkel Maatschappij: Trabotyx: de slimste wiedrobot van de klas
Aanvankelijk wilde Tim Kreukniet van Trabotyx zowel peen als ui wieden met de wiedrobot. Uiteindelijk zijn de beoogde resultaten na afloop van het project behaald in de peenteelt.
Wel moet gezegd worden dat het om een korte wiedafstand gaat (50 meter) en het ontwikkelde systeem niet robuust genoeg is aan de mechanische kant om een hele hectare te wieden. Hier is verdere ontwikkeling nodig.
Wat wel gerealiseerd is, is dat het detectiealgoritme werkt voor zowel peen, onkruid en ui. Dus de robot ziet wat wat is. Het wiedsysteem werkt ook en 65% van de gedetecteerde onkruiden wordt daadwerkelijk verwijderd.
Wel moeten er nog stappen worden gemaakt voordat de robot commercieel kan worden ingezet.
Doel is om te groeien naar: