Door tekorten aan personeel groeit de vraag naar gewasspecifieke mechanisatie of robotisering. Bijvoorbeeld bij het wieden van onkruid of het uitselecteren van onverkoopbaar product. Naast een oplossing voor het personeelsprobleem leveren oa robots ook data op voor het verder optimaliseren van teelten en productkwaliteit.
Ook ondersteunt AgroProeftuin de Peel oplossingen voor kleinschalige mestverwerking of het kweken van sterk plantmateriaal voor agroforestry. Hieronder een overzicht van alle Data & Tech-projecten die een bijdrage of subsidie ontvingen.
IM-Aces onderzoekt op het melkveebedrijf van Rob Wientjes in St. Anthonis een nieuwe mestbewerkingssysteem. De techniek zet de mest om naar emissiearme mest waar de de stikstof nog steeds beschikbaar…
Landelijk - en zeker in het Brabantse land - worden veehouderijbedrijven omgevormd tot een locatie voor agroforestry en/of voor een voedselbos. Veel boeren zijn niet bekend met de teelt en de zorg…
Melkveehouder Van Boxtel onderzoekt de haalbaarheid om koeienurine van het eigen bedrijf te verwerken tot RENURE kunstmest. Doel is om te besparen op de kunstmestkosten en tevens beter gebruik te…
Derks Akkerbouw en Duurzame Energie wil onderzoeken op welke wijze de teelt van aardappelen kan worden verduurzaamd door het gebruik van emissieloze brandstoffen. Via elektrificatie van machines via…
In Oploo en Westerbeek willen negen vee- en varkenshouders een groengas hub realiseren. Dit houdt in dat op elk erf een mono-mestvergister komt en dat deze vergisters via een biogasleiding aan elkaar…
Landelijk - en zeker in het Brabantse land - worden veehouderijbedrijven omgevormd tot een locatie voor agroforestry en/of voor een voedselbos. Voor een succesvolle transitie is goed en gezond…
Telen zonder het gebruik van herbiciden is de wens. Maar er is niemand om handmatig onkruid te wieden. Gert-Jan van Raaij, biologische vollegrondsgroenteteler in Haps, loopt er jaarlijks tegenaan. Het…
In dit project wordt onderzocht hoe je in de biologische aardappelteelt goede opbrengsten verkrijgt met optimaal gebruik van water en voedingsstoffen. Met een alternatieve methode van beregenen wordt…
De Mobile Bio-Converter biedt een alternatief voor grootschalige mestverwerking door op het boerenerf op efficiënte wijze mestverwerking mogelijk te maken. Dit zonder langdurige mestopslag én met…
Ontwikkeltraject voor een moderne optische sorteerder genaamd BeanCam die geoptimaliseerd is voor herkenning van de specifieke defecten van bonen: breuk, te dun, krom, rot en schimmel.
In dit project wordt gekeken naar de optimalisatie van de autonome wiedrobot Naio Orio in de vollegrondsslateelt in Noordoost-Brabant.
Het doel van Duurzaamheidspark is om landbouwgrond een dubbele functie te geven, voor zowél het opwekken van zonne-energie áls voor landbouw (agrivoltaics). Dit gebeurt door middel van een…
Vers gras voeren op stal oftewel zomerstalvoeren is in de melkveehouderij in opkomst. Met zomerstalvoeren kan met lagere kosten melk direct uit ruwvoer van eigen land worden gehaald. Dit vraagt echter…
In dit project wordt onderzoek gedaan naar de toepassing van reststromen zoals natuurgras, riet, lisdodde, miscanthus en koffiedrab in de productie van een duurzaam circulair oesterzwammen substraat.…
Melkveebedrijf VOF Schipperspeel onderzoekt hoe de uitstoot van stikstof kan worden verminderd door ammoniak af te vangen voordat deze vervluchtigt. Hiervoor wordt een kleine stripper gebruikt, die…
DLV Advies ontwikkelt samen met varkenshouderij Van der Biezen een applicatie ter uitbreiding van het concept Slimme Stal. Data over stalklimaat, slachtresultaten en technische productieresultaten…
De New Gen Digester is een mestvergister die door middel van voor- en nabehandeling van mest met een specifiek algenextract hernieuwbaar gas produceert. Quimpex doet samen met twee melkveehouderijen…