Mais planten

Proeflocatie 2024: Vervanging gangbare stikstofbemesting door biostimulant 

Melkveehouder Rick van der Horst onderzoekt voor het tweede jaar of toepassing van BlueN een deel van de gangbare stikstofbemesting kan vervangen.


BlueN is de innovatieve stikstofbemester dat in 2023 op de markt kwam. Het middel stelt gewassen in staat om op een natuurlijke wijze stikstof uit de lucht in de plant te binden. 

Vragen ondernemer

  • Helpt BlueN om bij de maisteelt met minder (dierlijke) bemesting te volstaan?
  • Kan de ondernemer zijn bemestingssysteem daarmee aanpassen en de dierlijke mest met name te gebruiken op de graslanden, waar het uitspoelingrisico minder aan de orde is?
  • Zien we effect als de groeiomstandigheden minder gunstig zijn t.o.v. 2023 (toen de omstandigheden voor mais ideaal waren)?

Onderkant bemestingsnorm

De uitdaging zit in het opzoeken van de onderkant van de bemestingsnorm in combinatie van het juiste moment van het toedienen van de BlueN. Van der Horst verwacht dat het gewas direct na toepassing van BlueN kwetsbaar is. Later in het groeiseizoen zou het gewas met de BlueN juist beter tegen een stootje moeten kunnen aangezien de plant minder afhankelijk is van de N-opname uit de grond. BlueN blijft namelijk ook werken bij te droge of te natte omstandigheden als de stikstoflevering via de wortel niet optimaal is. Deze proef start voor het tweede jaar.
 

Maïs gewas

Bijzonderheden