Martijn van Oort teelt korrelmais met minimale of geen chemische onkruidbestrijding. Daarnaast krijgt de mais een onderzaaigewas dat moet zorgen voor minimale nitraatuitspoeling na de maisoogst.
Belangrijkste doel is om de toepassing van chemische middelen te beperken en toch een dezelfde opbrengst te genereren als bij een gangbare teeltmethode van korrelmais.
Vragen ondernemer
Onderzaaigewas
Korrelmais is een gewas waarbij na de oogst veel gewasresten achterblijven. Deze gewasresten worden door het bodemleven verteerd en als voeding voor een na- of volggewas gebruikt. Door een goed onderzaaigewas toe te passen, staat er al direct na de maisoogst een gewas. Zonder bodembewerking worden de oogstresten verteerd en de vrijkomende mineralen direct opgenomen.
In de traditionele wijze van onderzaaien zien we dat het gebruik van volvelds-chemie de beginontwikkeling van deze onderzaai nadelig beïnvloedt. Een goede ontwikkeling van de gekozen onderzaai in combinatie met de bandspuitmachine moet de onkruiddruk beperken en de onderzaai niet hinderen in de ontwikkeling.