Proeflocatie 2024: Effect oogst lenterogge en ultravroege mais in één seizoen

Melkveehouder Roel Albers wil meer voer van eigen grond halen. Dat wil hij onderzoeken door inzaai van zijn perceel met snelle lenterogge en ultravroege mais als volggewas. Hij onderzoekt wat de effecten hiervan zijn voor bodem- en waterkwaliteit.

 

Doel van de proef is om twee teelten in één seizoen te combineren. Albers streeft ernaar een hogere droge stofopbrengst per hectare en een lagere nitraatuitspoeling te realiseren.

 

Vragen ondernemer

  • Is het mogelijk een hogere droge stofopbrengst per hectare te realiseren met de teelt van twee rustgewassen in één seizoen?
  • Zorgt het gecombineerde lange groeiseizoen voor een lagere nitraatuitspoeling?

 

Regionale kringlopen
Duurzame en toekomstgerichte landbouw is gebaseerd op regionale kringlopen. Dat betekent bijvoorbeeld dat veehouders hun dieren voeren met producten die in de regio zijn geteeld. Zodat ze minder afhankelijk zijn van geïmporteerde grondstoffen, zoals soja. Kringlooplandbouw vraagt dus meer voer van eigen grond.
 

Er zijn twee manieren om minder afhankelijk te zijn van import:
1. Zorg dat de grond op verantwoorde wijze meer opbrengt.
2. Teelt van alternatieve veevoergewassen die producten zoals soja kunnen vervangen.

De proef van melkveehouder Roel Albers haakt in op de eerste manier - meer voer van eigen grond - met aandacht voor de effecten op bodem en waterkwaliteit.
 

mais 2000.jpg
 

Bijzonderheden