Hein Heeren onderzoekt de ontwikkeling van een weerbaar groententeeltsysteem. Hij wil werken met strokenteelt waarbij groenten worden opgevolgd door stroken groenbemesters. Hiermee wil hij ziekten en plagen in de groententeelt te voorkomen.
Vragen ondernemer
Het plan is om de groentengewassen dagelijks in delen te oogsten. Er kan dan dagelijks vers product aangeboden worden aan de lokale afnemer. Als een strook leeg is, kan er meteen een groenbemester ingezaaid worden. Zodoende blijft de conditie van de bodem gewaarborgd en kan er in de bodem een natuurlijk evenwicht gecreëerd worden die ziekten en plagen uitsluiten.
Dit seizoen wil Heeren 10 tot 20 gewassen telen die direct van het veld lokaal in de supermarkt verkocht worden. Daarbij wordt nagestreefd om de teelt dusdanig in te richten dat smaak, kwaliteit en lage milieueffecten belangrijker zijn dan de opbrengst.
Dit concept is geschikt voor telers in kleine dorpen waar voorzieningen zoals een lokale supermarkt onder druk staan. Door het klein en lokaal te houden, is het behapbaar en zou het door een familiebedrijf makkelijk te runnen zijn, zonder (buitenlands) personeel.