Maisbladeren

PAVEx: Akkerbouw en veehouderij werken samen aan oplossingen

In het streven om de landbouw toekomstbestendig te maken heeft ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselveiligheid en Natuurbeheer (LVVN) vijf experimenteergebieden voor kringlooplandbouw aangewezen in Nederland. Een van deze gebieden is De AgroProeftuin Noordoost-Brabant. Hier zijn twee pilots gestart: Melkveehouderij Harm en Teun Wientjes en akkerbouwer/varkenshouder Bart Peters en Duurzaam bodembeheer door middel van regeneratieve landbouw.

Melkveehouderij – akkerbouw

Bodemkwaliteit en weerbaarheid
In De AgroProeftuin Noordoost-Brabant worden proeven opgezet met als doel het verbeteren van de bodemkwaliteit, bodemweerbaarheid en het voldoen aan de nitraatrichtlijn van 50mg/l in het bovenste grondwater, binnen de randvoorwaarde dat dit economisch haalbaar is. Deze doelen passen bij de uitdagingen van de hoge zandgronden in De Peel. 
 
Goede bodem voor een goed gewas
In de pilot werken melkveehouderij Wientjes en akkerbouwer/varkenshouder Peters samen aan optimale mestbenutting en gewasrotatie, met focus op een goede bodem voor een goed gewas en beheersing van de nitraatuitspoeling en ammoniakemissie.
Dunne digestaat uit de mestvergister wordt ‘gestript’, zodat ammonium stikstof (ammoniak uitstoot bij toepassing) sterk wordt gereduceerd. De pilot richt zich op het optimaal inzetten van deze meststof in drie gewassen: aardappelen, bieten en mais. Vanuit de gewasbehoefte van deze gewassen wordt de nieuwe meststof toegepast, naast controlevelden met standaard drijfmest bemesting. De verwachting is dat er minder ammoniak vrijkomt bij het uitrijden en dat er minder uitspoeling zal plaatsvinden, met behoud van gewasproductie. De pilots worden begeleid door WUR Open Teelten, zowel voor het ontwerp, de metingen als de rapportage van de resultaten.

Dit PAVEx-project is in 2021 gestart.


 
Duurzaam bodembeheer

Regeneratieve landbouw
De productie van duurzaam voedsel begint bij een gezonde bodem", zegt Peter van Iperen, initiator en ontwikkelaar van de Vereniging Duurzaam Bodembeheer Land van Cuijk en Maasduinen. "Maar het aanbod van voldoende gezonde bodems voor voedselproductie neemt af." 

Klaar voor de toekomst
Doel van het project Duurzaam bodembeheer is de bodemwaarde van de grond vast te houden en te verbeteren via regeneratieve landbouw. Zodanig dat de bodem klaar is voor de toekomst richting kringloop, CO2-vastlegging en bijdraagt voor de waterkwaliteit. 

Gezamenlijk bodemplan
Een aantal grondeigenaren in Land van Cuijk en Maasduinen heeft het plan opgevat om een integraal bodemplan voor deze regio op te zetten. Samen met private en maatschappelijke stakeholders is een bodemplan ontwikkeld en geïmplementeerd. Belangrijk onderdeel in het plan is een nieuwe samenwerkingsvorm (vereniging Duurzaam Bodembeheer) voor grondeigenaren en grondgebruikers. Deze samenwerking gaat uit van gezamenlijk rentmeesterschap.
Dit PAVEx-project is in 2023 gestart.  
 

Artikelen

Artikel Nieuwe Oogst, 8 juni 2023

Meer informatie?

Neem contact op met innovatiemanager Ronald Luijkx, r.luijkx@agrifoodcapital.nl

12 juni 2024 organiseerde Wageningen University & Research samen met De AgroProeftuin Noordoost-Brabant de laatste PAVEx-velddag in Vierlingsbeek. Hoe kunnen we de resultaten zo borgen dat meer boeren met de kennis aan de slag kunnen?   
Melkveehouder Teun Wientjes en akkerbouwer Bart Peters vertellen over hun samenwerking. Brigitte Kroonen van WUR Open Teelten Vredepeel licht het project toe. 
Projectleider Martijn Buijsse vertelt hoe akkerbouwers en veetelers in Noordoost-Brabant gaan samenwerken.