De lupineteelt in Nederland heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. In kennis, in hectares en in geschiktheid voor humane consumptie. Onder meer door veredeling is er meer aanbod van zoete…
Nieuw op de proeflocatie is de teelt van diverse vezelgewassen. Een van de vezeltelers is Bert Peters. Hij is boomkweker in Heeswijk-Dinther en experimenteert met de teelt van miscanthus…
“Wij zoeken een nieuwe akkerbouwgewas dat goed is voor de bodem, past binnen de GLB-eisen en ook een goed saldo oplevert.” Akkerbouwer Chiel de Haas gaat daarom witte en zwarte bonen telen. Het…
Hoe ondernemerschap en samenwerking in Oost-Brabant bijdragen aan de oplossing van diverse maatschappelijke vraagstukken. Dát lieten AgriFood Capital en De AgroProeftuin Noordoost-Brabant donderdag 8…
Boeren die grond pachten in ‘De Margriet’ bij Helvoirt zijn eind 2020 aan de slag gegaan met de transitie naar een meer natuur-inclusieve landbouw. Het project loopt nog tot 2026. Wel zijn er al…
In de afgelopen weken zijn door de vakmedia meerdere artikelen over telers verbonden aan De AgroProeftuin Noordoost-Brabant gepubliceerd. Deze delen we graag.
Akkerbouwkrant:…
De lupinetelers verbonden aan LuPeel hebben dinsdag 18 april 2023 10 hectare lupine gezaaid. Daarbij zijn twee rassen gebruikt: Sulimo en Feodara. Rassen die geschikt zijn voor consumptie.
De eerste gewassen op de proeflocatie gaan in de derde week van april de grond in. Daarmee is het nieuwe teeltseizoen met meerdere nieuwe gewassen en teeltmethoden weer gestart.
Michiel Ytsma verlaat na 8,5 jaar De AgroProeftuin Noordoost-Brabant. De programma-ontwikkelaar kijkt terug op een tijd van opbouw en groei van innovaties in kringlooplandbouw. Ooit begonnen met één…
Op woensdag 8 februari bracht het regieondersteuningsteam NPLG*-Zuid Nederland een werkbezoek aan onze regio. Onder andere stond de vraag centraal: hoe kunnen de agrarische innovaties in het gebied de…
Van 16 t/m 19 januari a.s. vindt de 2023-editie van de jaarlijkse Biokennisweek plaats. Enkele projecten en meerdere thema's van De AgroProeftuin Noordoost-Brabant passeren hier ook de revue. Ook…
Het laatste kwartaal van 2022 zijn zeven nieuwe zaaigeld-projecten gestart. Het zijn hele diverse projecten waarin kringlooplandbouw in de praktijk wordt gebracht.
Zo werken agrarisch ondernemers…
Onderzoek bewijst: het kan. Substraat maken voor oesterzwammen door tot zelfs 50% van het stro te vervangen door de lokale reststof natuurgras. “De vraag nu”, zegt Job van de Crommert, die het…
Johan Pennings in Heeswijk-Dinther willen zelf eiwitrijke voedergewassen telen voor hun brandrode runderen. Daarvoor haalden ze het soja uit het krachtvoer. In de plaats daarvan kwam een combinatie…
Het bedrijf eWoodz heeft onderzocht of de toepassing van bodemverbeteraar biochar goed werkt op schrale zandgrond in een aardappelteelt. Het uitgangspunt is een levende zwarte bodem op te bouwen die…
Melkveebedrijf Van Erp wil het populaire zomerstalvoeren verduurzamen. Onder andere door tijdens het maaien en oprapen van het gras ook direct vloeibare kunstmest plaatsspecifiek te doseren. Om dit…
Het is melkveebedrijf VOF Schipperspeel gelukt om de uitstoot van stikstof op het bedrijf te verminderen. Door managementmaatregelen zijn de stikstofverliezen beperkt en is de stikstofopname voor de…
Een opbrengst van winterlupine van 4 tot 5 ton per hectare is mogelijk. Daarmee is winterlupine succesvoller dan zomerlupine, waar een opbrengst van 2,5 tot 3 ton meer gangbaar is. Dat blijkt uit de…
Zeven boeren die elkaar vonden in de Peelproeftuinen gaan formeel samenwerken als lupinetelers. Met de oprichting van de LuPeel telersvereniging kunnen zij nog beter georganiseerd telen, projecten…
Duurzaam, efficiënt produceren en een goed inkomen, kan dat samengaan? Zes veehouders en akkerbouwers/ groentetelers denken dat de Peel bij uitstek het gebied is waar dit mogelijk is. Samen vormen zij…
Op vrijdag 25 november opende Jeroen van den Heuvel, wethouder van Duurzaamheid, Groen en Recreatie bij gemeente Maashorst de ‘Boomkwekerij en Praktijkcentrum voor agroforestry, regeneratieve landbouw…
In de voormalige kippenstal van FruitzforLife in Zeeland ontmoetten 25 november ruim tachtig telers van eiwitrijke gewassen de verwerkers en afnemers van deze producten. Dat leidde tot nieuwe…
Werkend Landschap en FruitzforLife/Agroforestrysupply hebben een strategie ontwikkeld voor een nieuwe plantenkwekerij en educatiecentrum Maashorst in Zeeland. De AgroProeftuin Noordoost-Brabant heeft…
Als De AgroProeftuin Noordoost-Brabant zijn wij trots op de innovatieve akkerbouwers, veehouders, groentetelers, adviseurs en alle andere vernieuwers in de Peel. Bekijk het filmpje en zie waarom wij…