Op 15 juli bezochten ruim 120 mensen de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel aan de Middenpeelweg in Zeeland. Boeren, teeltadviseurs, onderzoekers, bestuurders, inwoners en iedereen die meer wilde…
Voor de inspanningen van de boeren van de proeflocatie is grote waardering. Dat gaven bij de bestuurders uit de regio Noordoost-Brabant aan. Zij bezochten vrijdagochtend 8 juli de proeflocatie van…
‘Focussen op wat er nog wél kan in de land- en tuinbouw.’ Dat was 29 juni de rode draad tijdens de workshop Samenwerking akkerbouw en veehouderij in Venhorst. Een bijeenkomst voor agrarisch…
Een miscanthus-bodem tussen boomteeltgewassen draagt bij aan minder gebruik van herbiciden. Daarnaast zorgen bloemenstroken in de boomteelt voor meer biodiversiteit en een effectieve bestrijding van…
Bokashi in de teelt van mais of cichorei moet leiden tot een betere bodemkwaliteit, minder mestgebruik en lagere onkruiddruk. Jeroen van Erp, melkveehouder in Oijen, past voor het tweede jaar op rij…
Op woensdag 15 juni jl. presenteerden akkerbouwers en veehouders uit de vijf Experimenteergebieden van het ministerie van LNV hun ervaringen en resultaten met kringlooplandbouw. Dat gebeurde tijdens…
Duurzaam verdienen met een duurzame bedrijfsvoering was het thema van de vierde en laatste themadag Boeren met Kennis op 15 april. “Er is niet één verdienmodel voor duurzame landbouw, maar vele”,…
Het telen van eiwitrijke gewassen voor veevoer wordt door een aantal boeren al jarenlang gedaan. Toch valt er nog veel te ontdekken aan deze teelten. De teelt zelf, maar ook hoe te oogsten, te…
Nitraatuitspoeling, biodiversiteit, kringlooplandbouw en behoud van een gezonde bodem zijn onderwerpen waar veel van boeren wordt verwacht. Als antwoord hierop ontwikkelen de samenwerkende partijen…
Op het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel komt een Regeneratief Living Lab. Hier werken boeren, burgers, ondernemers en onderzoekers samen aan regeneratieve landbouw. Om de transitie naar deze…
Bodemverbetering, het is makkelijker geschreven dan gedaan. Wat kun jij zelf doen aan bodemverbetering en wat is daarvoor nodig? Lector Judith van de Mortel en Lyanne de Haan van HAS Hogeschool,…
De teelt van mais met klimbonen levert een meer eiwitrijk ruwvoer op. Dat blijkt uit een proef op een van de percelen van AgroProeftuin De Peel. Initiatiefnemer en melkveehouder Geert Hol is blij dat…
Op 14 februari jl. bracht Jan-Kees Goet, de secretaris-generaal (SG) van het Ministerie van LNV, een werkbezoek aan de regio Noordoost-Brabant. Het doel was een kennismaking met de regio en verdere…
De zoete aardappelen die wij in Nederland in de winkel kopen, komen voornamelijk uit de Verenigde Staten, Honduras, Senegal, Spanje, China en Egypte. Een relatief nieuw product in de Nederlandse…
En van de projecten die AgroProeftuin de Peel ondersteunt is De Eiwitcampus in Beers. Hier vinden bedrijven in de agrifood sector een plek om zich te vestigen en krijgen ze de kans om hun bedrijf…
Boer Geert Hol is een van de pioniers op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel. Hij onderzoekt of maïs en klimbonen elkaar in een mengteelt goed aanvullen en of hij dit kan inkuilen als gezond,…
Op de Margriet zijn op 2 graslandpercelen kruiden doorgezaaid met een strokenfrees. Een innovatieve manier om kruiden succesvol door te zaaien zonder verlies van bodemkwaliteit.
De stichting Arista Bee Research vestigt zich op het bedrijvencentrum Eiwitcampus Beers; de eerste gebruiker met een directe link naar agro en food. De volgende stap wordt een pilot voor een…
Het blad van suikerbieten is een potentiële bron van plantaardig eiwit. Het eerste proefveld voor eiwit uit bietenloof wordt mogelijk gemaakt door AgroProeftuin de Peel.
Veehouders Job Albers en Tom Geene experimenteren met kruidenrijk grasland. Ze vertellen hierover in een uitgebreide reportage in het agrarisch vakblad Nieuwe Oogst.
Tijdelijke ontheffingen van bepaalde regels zorgt voor experimenteerruimte; onder meer voor emissie-arme stallen, het gebruik van tarra en organische reststromen voor bodemverbetering en voor het…
Een duidelijk hogere opbrengst en verrassend gunstige resultaten voor bodemleven en stikstof-uitspoeling. Dat zijn de eerste, veelbelovende conclusies van het project “Mais telen in permanent…