Wat de verschillende lupinesoorten doen met én in de bodem is deels bekend. Wageningen University & Research heeft voor Innovatiehuis De Peel als onderdeel van het project ‘Verbonden Peelproeftuinen…
AgroProeftuin de Peel ontvangt van de provincie Noord-Brabant en de regio Noordoost-Brabant twee miljoen subsidie voor stimulering van kringlooplandbouw. Met deze subsidie worden onder andere meerdere…
Martijn Vermeer, melkveehouder in Venhorst, onderzoekt samen met Tim van Summeren, akkerbouwer in Elsendorp, hoe samen de kringloop beter te benutten. In hun geval gaat het om reststikstof in de bodem…
Op onze proeflocatie in Zeeland zijn percelen beschikbaar voor proeven. Experimenten mogen één of meerdere jaren duren. Onder andere proeven met nieuwe gewassen zoals eiwitrijke gewassen en biobased…
De Brabantse Peel ontvangt € 2,5 miljoen van het Europese LEADER-subsidieprogramma om de leefbaarheid in het landelijk gebied te bevorderen. Projecten van inwoners, stichtingen, verenigingen en…
Op 22 november 2023 organiseerde Verbonden Peelproeftuinen voor slimme rotatieteelten een bijeenkomst over lupine en veldbonen. Telers, onderzoekers, experts en belanghebbenden uit de agrarische…
‘Hoe kunnen we de kennis en ervaringen die agrariërs in de experimenteergebieden ontwikkelen het beste benutten?’ Dat was een van de vragen die werd besproken tijdens het jaarlijkse bezoek van de…
Wat gebeurt er met de stikstof in een sperziebonenveld? Groenteteler en akkerbouwer Gert Jan van Raaij wil weten wat er aan stikstof in de bodem wordt vastgelegd, in welke bodemlaag en hoeveel er aan…
Met welke bodemtools ga jij aan de slag om meer uit eigen bodem te halen? BodemUP Brabant organiseert 5 december een bodembijeenkomst op een melkveebedrijf in Hedel. Laarzen aan, want in het weiland…
In het werkgebied van AgroProeftuin de Peel liggen tienduizenden hectares monocultuur productiebos met minimale rendementen. “Terwijl een jaarlijks rendement van 1.000 tot 2.000 euro per hectare ook…
Melkveehouder Rob Wientjes en aardappelteler William van der Heijden maken gebruik van elkaars land en kennis om via rotatie de best mogelijke bodemgezondheid en grondvoorbereiding te realiseren voor…
Hoe is weerbaarheid van de bodem van de Brabantse zandgronden te verbeteren? Zodanig dat organisch stofgehalte wordt verhoogd, de aaltjesdruk verlaagd en de gevoeligheid voor droogtestress afneemt. In…
Tien jaar lang stond Roel Schutten aan het roer van AgriFood Capital. Eerst als kwartiermaker, later als directeur. Onder zijn bezielende leiding kreeg innovatie in de keten van boer tot bord een…
Donderdag 5 oktober bezocht Marc Oudenhoven, gedeputeerde Agrarische ontwikkeling, meerdere projecten van AgroProeftuin de Peel. Boeren die innovatieve systemen en ideeën gebruiken om duurzaam te…
Onkruidbeheersing in lupine is een grote uitdaging, volgens teler en boomkweker Bert Peters in Heeswijk-Dinther. “Waar we vorig jaar weinig last van onkruid in de lupine hadden, hadden we dat dit…
Deze week, net voor de regen, is het veld met witte en zwarte bonen geoogst op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel. Uniek, want voor het eerst zijn deze bonen op zandgrond geteeld. Dus was de…
Bij een goede beginontwikkeling heeft een aardappelgewas geen middelen zoals Micosat F tegen Rhizoctonia nodig. Dat blijkt uit een proef van akkerbouwer Erik Geene in Landhorst in 2022. Een strook…
Maatschap Rovabo in Haps heeft in 2022 een experiment uitgevoerd waarbij biologische groenten werden geteeld op herbruikbaar worteldoek. De voordelen zijn legio. Daarom heeft Maarten Robben het areaal…
De provincie Noord-Brabant stelt samen met de gemeente Maashorst grond beschikbaar als proeflocatie voor AgroProeftuin de Peel. Hier doet al meer dan vijf jaar een groot aantal partijen samen…
De luizenbestrijding in aardappelen via bankerfields was in het jaar 2022 succesvol. Dat blijkt uit de rapportage van akkerbouwer Ron Peters uit Odiliapeel. "Er zijn veel luizen en natuurlijke…
Dit najaar komt er grond vrij op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel. Telers die met een nieuwe, duurzame teelt willen experimenteren, zijn van harte welkom.
“Onze grond bevat pleksgewijs veel grind en is daardoor zeer uitspoelingsgevoelig. Met meerdere keren stro onderwerken en laten verteren, maken we de grond meer weerbaar en gezond. Door deze…
De lupineteelt in Nederland heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. In kennis, in hectares en in geschiktheid voor humane consumptie. Onder meer door veredeling is er meer aanbod van zoete…
Nieuw op de proeflocatie is de teelt van diverse vezelgewassen. Een van de vezeltelers is Bert Peters. Hij is boomkweker in Heeswijk-Dinther en experimenteert met de teelt van miscanthus…