Veldrobots en mais met ondergewas op de Biokennisweek

Van 16 t/m 19 januari a.s. vindt de jaarlijkse Biokennisweek in Den Bosch en online plaats. Enkele projecten en meerdere thema's van AgroProeftuin de Peel passeren hier ook de revue. Zoals de workshop veldrobots en de workshop maisteelt in permanent grasland. Ook interessant voor agrarische ondernemers zonder biologische achtergrond of ambities. Kijk hier voor het programma van de Biokennisweek.


Workshop Veldrobots: de missing links in de biologische landbouw? (19 januari)

Veldrobots spelen een belangrijke rol bij het verduurzamen van de landbouw. Of het nu om het zaaiklaar maken, het zaaien zelf, wieden of oogsten gaat: steeds vaker kan een robot het praktische werk overnemen. Ondernemer Tim Kreukniet introduceert de onkruid wied robot ‘Trabotyx’, bioboer Gert-Jan van Raaij van Van Raaij Eko BV vertelt over zijn ervaringen over het testen met deze robot. 

Deze tests zijn uitgevoerd met ondersteuning van AgroProeftuin de Peel, een initiatief van AgriFood Capital met als doel om kringlooplandbouw te versnellen. Tim Kreukniet: “Mede dankzij een subsidie van AgroProeftuin de Peel hebben we het prototype van de wied robot uitgebreid bij een biologische boer kunnen testen. Hierdoor kunnen we de robot komend jaar inzetten bij verschillende worteltelers om de handenarbeid te vervangen.”

Kijk hier voor het programma van de Biokennisweek.


Workshop ‘Snijmaisteelt met een permanent ondergewas van gras’ (19 januari)

De snijmaisteelt is een teelt die niet heel duurzaam is vanwege nutriëntenuitspoeling, weinig biodiversiteit en oogstproblemen. Maar mais is wel behoorlijk droogte tolerant en de meest efficiënte bron van zetmeel. Grasland kent daarentegen veel positieve eigenschappen rondom teelt, klimaatmitigatie en – adaptatie. Wat gebeurt er als beide gewassen gecombineerd worden? 

Ook binnen AgroProeftuin de Peel is onderzoek gedaan naar deze vorm van duurzamere maïsteelt; lees hier meer. 

Kijk hier voor het programma.