Suikerbietenveld

Proefveld voor eiwitloof van suikerbieten

Suikerbieten worden geteeld voor suiker, maar het blad heeft de potentie uit te groeien tot een bron van plantaardig eiwit. Het eerste proefveld voor eiwit uit bieten wordt mogelijk gemaakt door AgroProeftuin de Peel.

De ontwikkeling van plantaardig eiwit als nevenproduct van bietenteelt is een innovatief project van Suiker Unie. Deze bietenverwerker nam in december 2018 Green Protein B.V. over. Dit is een Wageningse start-up die een proces ontwikkelde om eiwit te winnen uit groene bladeren zoals bietenloof. In 2019 heeft Suiker Unie een proeffabriek hiervoor geïnstalleerd in Dinteloord.

 

Vleesvervangers

Het eiwit, Rubisco, blijkt een goed plantaardig alternatief voor dierlijk eiwit. Het is daardoor geschikt als ‘vegan’ ingrediënt in vleesvervangers, mayonaise, desserts en andere voedingsmiddelen. “De ontwikkeling van hoogwaardig plantaardig eiwit past in de transitie naar een voedingspatroon met meer plantaardige eiwitbronnen. Bovendien kunnen onze telers hierdoor de hele plant beter verwaarden”, zegt business analist agronomie Naomi Chouinard van Suiker Unie. “Voor de eiwitwinning benutten we het vocht uit het blad. De resterende pulp kan vervolgens dienen als grondstof voor veevoer of biogas.” Het gebruik van de pulp als bodemverbeteraar op het bietenland zou ook een mooie kringloopoplossing zijn, maar beperkende regels voor afvalstromen maken dat nu nog lastig.

Bietenteelt levert per hectare volgens gegevens van Suiker Unie 20 tot 30 ton blad op. Daaruit kan 180 tot 280 kilo eiwit worden geraffineerd.

 

Praktische kennis

Hoe kunnen boeren hierop inspelen? De kennis van de teelt is tot nu toe vooral gericht op de opbrengst van suiker. Praktische kennis over eiwit moet nog worden opgebouwd. Het eerste proefveld hiervoor is een initiatief van bietenteler Henk van den Elzen uit Zeeland (NB).

“De opbrengst van de bieten en het suikergehalte zal voorlopig het belangrijkst blijven, maar ik denk wel dat de eiwitopbrengst een interessante aanvulling kan worden, meer dan een toevallige bijkomstigheid. Dat wordt een factor om rekening mee te houden. We gaan in de proef uittesten welke rassen geschikt zijn en welk oogstmoment het gunstigst is voor het eiwit.”

 

Verschillende bietenrassen

In samenwerking met Suiker Unie legt hij een vergelijkende proef aan met 6 verschillende bietenrassen. Op een aantal momenten in het seizoen worden bladmonsters geanalyseerd om het verloop van het eiwitgehalte te volgen. Het proefveld ligt aan de Middelstraat bij Schaijk. De grond voor het veldonderzoek is beschikbaar gekomen via AgroProeftuin de Peel. Van den Elzen: “Dit project is écht iets nieuws voor de bietenteelt. Ik geloof erin, maar je weet natuurlijk nooit of het achteraf niet toch tegenvalt. Daarom ben ik blij dat we kunnen pionieren met ondersteuning van AgroProeftuin de Peel. Dat hebben we nodig in de sector: mensen bij elkaar brengen en nieuwe ontwikkelingen een duwtje geven. Als je alles blijft doen zoals je altijd deed, verandert er niets. “

Bietenveld Faunarand
Green protein voorkant fabriek

“De ontwikkeling van hoogwaardig plantaardig eiwit past in de transitie naar een voedingspatroon met meer plantaardige eiwitbronnen. Bovendien kunnen onze telers hierdoor de hele plant beter verwaarden.”
Naomi Chouinard, Suiker Unie

 Green Protein Product voorbeeld

"Ik geloof erin, maar je weet natuurlijk nooit of het achteraf niet toch tegenvalt. Daarom ben ik blij dat we kunnen pionieren met ondersteuning van AgroProeftuin de Peel."
Henk van den Elzen, bietenteler