Open dag proeflocatie: 'Bonen houden van warmte'

“Wij zoeken een nieuwe akkerbouwgewas dat goed is voor de bodem, past binnen de GLB-eisen en ook een goed saldo oplevert.” Akkerbouwer Chiel de Haas gaat daarom witte en zwarte bonen telen op de proeflocatie. Het bonengewas legt stikstof vast in de bodem, past binnen GLB en peulvruchtenverwerker HAK wil ze graag hebben.

Enige nadeel van witte en zwarte bonen is dat er weinig ervaring is met de teelt in Nederland. De afgelopen twee jaren zijn de bonen geteeld op de Zeeuwse kleigrond. “Hoe de teelt op zandgrond is, weten we helemaal niet. Dus laten we het dan maar eens proberen”, lacht Chiel. Hij wordt hierbij ondersteund door Tim van Summeren, bonenspecialist bij landbouwcoöperatie CZAV.

Warmte
Chiel de Haas heeft een akkerbouwbedrijf in Beers met een gangbaar bouwplan: aardappelen, bieten, uien en granen. In mei zijn de bonen gezaaid op de proeflocatie. Eén hectare witte bonen en één hectare zwarte bonen. Nu - half juni - staat het gewas er goed bij. “Bonen houden van warmte en als er voldoende vocht in de bodem zit, groeien ze goed.”

Verschillen tussen bonen
Hij is benieuwd hoe het gewas zich de komende tijd gaat ontwikkelen, of het goed is te oogsten en wat dan de opbrengst wordt. “We meten de opbrengsten van de verschillende bonen apart. Zodat we kunnen bepalen of er verschil zit tussen de bonensoorten. En uiteindelijk hopen we dat we kunnen zeggen dat we een nieuw rendabel gewas hebben gevonden dat het goed doet op zandgrond.”

Proefopzet
https://www.de-agroproeftuin.nl/thema-s/eiwit-van-eigen-bodem/Zijn-witte-en-zwarte-bonen-succesvol-te-telen-op-zandgrond

Open dag
Zelf horen wat Chiel zijn verhaal is en zien hoe de bonen erbij staan? Kom kijken op de open dag van de proeflocatie op 7 juli.
 

 

Welkom op open dag proeflocatie

Zelf horen wat Chiel zijn verhaal is en zien hoe de bonen erbij staan? Kom kijken op de open dag van de proeflocatie op 7 juli.