Half september, net voor de regen, is het veld met witte en zwarte bonen geoogst op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel. Uniek, want voor het eerst zijn deze bonen op zandgrond geteeld. De onderzoeksvraag van proeflocatieboer Chiel de Haas was of het gewas het op deze grond goed doet en wat voor opbrengst er mogelijk is.
“Het oogsten zelf kostte wel wat hoofdbrekens”, vertelt Tim van Summeren, teeltadviseur bij CZAV. “Het meest geschikt is een pindadorser. Echter die is in de Peel nergens te vinden.”
Bij het dorsen moeten de witte en zwarte bonen uit de peul geklopt worden. Daarbij is het risico dat de bonen uit de machine op het land vallen of breken. Met name als het kloppen te hardhandig gaat. “Bonen zijn anders dan veldbonen, relatief breekbaar.”
Combine afstellen
Volgens Van Summeren verliep de bonenoogst boven verwachting. “De graancombine is minder agressief afgesteld, daardoor is er weinig verlies aan gevallen of gebroken bonen. Het geoogste product ziet er goed uit.”
De kisten met bonen staan nu voor de droogwand. Binnenkort is bekend wat de exacte opbrengst is die naar afnemer HAK gaat.
Goede peulzetting cruciaal
Ook de teelt van de bonen verliep goed. De bonen zijn eind mei gezaaid. Het warme weer toen gaf ze een vliegende start. Rond de peulzetting in juli was het relatief donker weer wat goed is voor het behoud van de bloesem. “Alles bij elkaar was het een massaal en vol gewas. Er is geen vergelijkingsmateriaal met vorig jaar van bonenteelt op het zand. Maar elders in het land lijkt de bonenopbrengst tot 25% hoger te zijn dan vorig jaar.”