Nieuw op de proeflocatie is de teelt van diverse vezelgewassen. Een van de vezeltelers is Bert Peters. Hij is boomkweker in Heeswijk-Dinther en experimenteert met de teelt van miscanthus (olifantsgras). Helemaal nieuw is de teeltmethode die hij uittest: potplanten miscanthus. “We zijn benieuwd wat het beste aanslaat: wortelstokken en potplanten miscanthus.”
Op het eigen bedrijf plantte Bert vorig jaar miscanthus-wortelstokken. Met wisselend succes: niet elke wortelstok is aangeslagen. Daarom nu de keuze voor een tweede teeltmethode: potplanten. “De potplanten zijn weefselkweek, uit het laboratorium. Ik en mijn zonen Lucas en Simon zijn benieuwd welke planten het meest succesvol zijn. Aangezien de weefselkweek duurder is, moet de opkomst zeker beter zijn.”
De potplanten worden halverwege juli geplant. Alleen het veld waar de rhizomen (wortelstokken) zijn geplant, is te bewonderen tijdens de open dag 7 juli op de proeflocatie. Bert is deze dag zelf aanwezig om toelichting te geven.
Bouwmateriaal
Miscanthus wordt steeds meer gebruikt als isolatiemateriaal in de bouw. “Een geweldige toepassing. Plus dat dit tweemaal opslag van koolstof geeft”, zegt Bert. “Ten eerste doordat het gewas via wortels en afgevallen blad CO2 opslaat in de bodem; ten tweede doordat de CO2 in grasstengels voor jaren wordt vastgelegd in bouwmateriaal.” Building Balance is hierbij betrokken. Dit landelijke programma werkt aan het versnellen van het gebruik van biobased materialen in de bouw om daarmee bij te dragen aan de klimaatdoelen.
Vervanger van veen
Zelf wil Bert gehakseld miscanthus ook gebruiken in zijn boomkwekerij. “Als bodembedekker tussen de bomen waardoor onkruid minder kans heeft en we uiteindelijk minder hoeven te schoffelen of onkruidbestrijding nodig hebben.” Ook is miscanthus een mooi alternatief voor veen in potgrond. “Dat gebruiken wij zelf nauwelijks, maar potplantenkwekers des te meer.” Kortom een gewas met meerdere positieve eigenschappen en diverse toepassingsmogelijkheden.
Nieuwe bedrijfstak
Bert: “De toenemende vraag naar miscanthus biedt ons nog een extra kans: vermeerdering van planten. Een nieuwe bedrijfstak die wij op dit moment ontwikkelen.”
Het miscanthus-veld maakt deel uit van in totaal twee hectare vezelgewassen op de proeflocatie. Zowel eenjarige (sorghum, hennep en vlas) als meerjarig (zonnekroon en miscanthus).
Zelf horen wat Bert zijn verhaal is en zien hoe de miscanthus erbij staan? Kom kijken op de open dag van de proeflocatie op 7 juli.