Experiment mengteelt maïs met bonen hoopvol

Boer Geert Hol is een van de pioniers op de proeflocatie van De AgroProeftuin Noordoost-Brabant. Hij onderzoekt of maïs en klimbonen elkaar in een mengteelt goed aanvullen en of hij dit kan inkuilen als gezond, eiwitrijk voer voor zijn melkvee. 

“De meeste melkveehouders gebruiken snijmaïs in hun veevoeding. Maïs bevat veel energie, maar weinig eiwit. Bonen kunnen een goede aanvulling zijn omdat ze eiwit toevoegen. Bovendien vangen bonen stikstof uit de lucht, dat slaan ze op in hun wortelknollen. Dat kan het mais weer gebruiken om van te groeien, daardoor is minder kunstmest nodig. Gedurende het groeiseizoen hebben we bijna de hele tijd bloemen van de bonen, dat is weer goed voor de biodiversiteit. Dus deze mengteelt heeft op verschillende vlakken positieve effecten.

 

"Hopelijk zijn de resultaten straks ook zo goed dat we inderdaad meer eiwitrijk voer hebben voor ons vee en daardoor veel minder krachtvoer hoeven aan te vullen."

 

De hele teelt is tot nu toe boven verwachting goed gelopen. We hebben in het voorjaar de bonen en het mais tegelijk gezaaid met dezelfde machine, per ha 80.000 maisplanten en 40.000 bonen. We hebben 2 verschillende soorten bonen gebruikt, namelijk sperziebonen en grote gele snijbonen. Alles is heel goed opgekomen en gegroeid. De bonen kronkelden heel mooi aan die mailstengels naar boven en zijn mooi gaan bloemen. Zoals je op de foto ziet, leverde dat hele mooi dikke peulen op. Vorig jaar was dat veel minder met een ander type boon. Dit jaar heeft misschien het weer meegezeten, maar ook dit type boon doet het goed. Dus het lijkt een heel goed jaar te zijn. Hopelijk zijn de resultaten straks ook zo goed dat we inderdaad meer eiwitrijk voer hebben voor ons vee en daardoor veel minder krachtvoer hoeven aan te vullen. Dat zou geweldig zijn. 

 

"De proeven die we tot nu toe hebben gezien zijn hoopvol."

 

Inmiddels zijn de mais en bonenplanten samen door de hakselaar gegaan en ingekuild. Nu is het wachten op de resultaten. Omdat er dus meer eiwit in de mais met bonen zit, dan in alleen mais sillage, verwachten we dat we per koe per dag 1 kilo eiwitrijk krachtvoer minder aan hoeven kopen omdat dat al in dit voer zit. Dat scheelt een hoop. Over een paar weken kunnen we de voederwaarde berekenen, dan weten we of het echt gaat zoals we hopen. De proeven die we tot nu toe gezien hebben zijn hoopvol. 

 

"Ik ben heel blij met de samenwerking met Agrifirm. Hun expertise is voor mij heel waardevol."

 

Bij deze proef krijg ik hulp van Agrifirm. Zij begeleiden de teelt, onkruidbestrijding en straks berekenen zij de uiteindelijke voederwaarde. Voor hen is het ook interessant om te weten of deze mengteelt inderdaad iets oplevert. Ik ben blij dat ik met name over de onkruidbestrijding met iemand kon sparren. Dat is namelijk wel wat lastiger bij mengteelt, daar kan ik hun expertise goed bij gebruiken. Ik weet heel veel over mais, maar ik wist nog niet veel over bonen. Zo vullen we elkaar goed aan. Zij hebben ook het zaaizaad voor mij geregeld, daar hebben ze mij geweldig bij geholpen want dat kreeg ik zelf niet voor elkaar. We willen allebei vooruit op het vlak van duurzaamheid, door samen te werken aan dit experiment kunnen wel elkaar echt verder helpen. Daar ben ik blij mee.” 

 

Zodra de resultaten van deze proef bekend zijn, publiceren wij deze op de site.