'Elkaar begrijpen en praktijkkennis delen'

Agrarisch ondernemers ondersteunen met innovaties om hun bedrijf te verduurzamen en toekomstbestendig te maken: dat is de kerntaak van AgroProeftuin de Peel. Ondertussen groeit de interesse bij de gemeenten in Noordoost-Brabant voor deze innovaties en de ontwikkelde kennis. De ontwikkelde praktijkkennis is voor lokale ondernemers waardevol bij hun duurzame bedrijfsontwikkeling.

De AgroProeftuin Noordoost-Brabant organiseerde 26 september een bijeenkomst speciaal voor gemeentebestuurders, beleidsmakers en bedrijfscontactfunctionarissen. Het doel was om kennis te maken, van praktijkvoorbeelden te leren en geïnspireerd te raken door onderzoeker en landschapsarchitect Bertram de Rooij van Wageningen University & Research. Hij benadrukte de waarde van proberen met de quote: "you cannot learn if you don't try," een motto dat AgroProeftuin de Peel goed omschrijft.

De kracht van principes
Bertram adviseerde de aanwezigen om te werken met gezamenlijke principes, vooral als het gaat om de ontwikkeling van gebiedsprocessen. “De kracht van principes biedt één overzichtelijk kaartbeeld, één systemisch perspectief en een gezamenlijk groen beeld,” aldus Bertram. Kortom: weet waar het om gaat, wat er in een gebied speelt, welke uitdagingen er zijn, maar ook welke oplossingen al bestaan en nog nodig zijn, zodat duidelijk is waar je gezamenlijk naartoe werkt.
Makkelijk is het niet. “We opereren allemaal in een complexe wereld met ingewikkelde samenwerkingen. Maak de stappen daarom niet te groot,” was zijn advies. ‘Small wins’ zijn de sleutel, zoals: zorg voor een verbindend verhaal, borg continuïteit en flexibiliteit, en creëer de juiste randvoorwaarden.

Vergroenen, hoe dan?
Het thema ‘Elkaar begrijpen’ kwam meerdere keren terug tijdens de bijeenkomst. Gastvrouw Manon van Balkom, een jonge biologische melkveehouder uit Helvoirt, deelde haar ervaringen: “Jullie als gemeenten zeggen graag te willen vergroenen. Dat wil ik ook. Maar voor mij als agrarisch ondernemer wordt dit eerder moeilijker dan makkelijker gemaakt. Elkaar begrijpen is daarom heel belangrijk. Weet dat ik voor het verder vergroenen van mijn bedrijf grond nodig heb. Als er gemeentegrond vrijkomt, wordt deze aan de hoogste bieder – vaak een ondernemer met een intensieve teelt van buiten de gemeente – gegund. Dan heb ik het nakijken. Kunnen we om tafel om tot een oplossing te komen waarmee jullie als gemeente en ik als ondernemer vooruit kunnen?”

Praktijkvoorbeelden
Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende praktijkvoorbeelden aan bod:

  • Ervaringen met eiwitrijke gewassen en veelbelovende vezelgewassen door teler Bert Peters uit Heeswijk-Dinther.
  • De ervaringen met de productie en het gebruik van bokashi in de gemeenten Meierijstad en Land van Cuijk, gedeeld door Ad de Kort van de Gemeente Land van Cuijk.
  • De impact van nitraatresidu-metingen op de verbetering van de grondwaterkwaliteit in zandgronden, toegelicht door innovatiemanager Ronald Luijkx.
  • Gebiedssamenwerking door 170 boeren rondom Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, gepresenteerd door Martien Vromans, voorzitter van Stichting Duinboeren.