Deelnemers aan De AgroProefToer maken kennis met innovatieve voedselketens in Noordoost-Brabant

Op 30 januari 2025 organiseerde De AgroProeftuin Noordoost-Brabant een inspirerende bustoer voor ondernemers, langs innovatieve ondernemers in de voedselketen. Tijdens deze dag ontdekten de deelnemers hoe collega-ondernemers nieuwe kansen creëren, van duurzame bodemstrategieën tot slimme verdienmodellen voor streekproducten.

Gezonde bodem als basis
De eerste stop was bij Vasteplantenkwekerij Mts. Lucassen in Afferden, waar Peter Lucassen al jaren experimenteert met innovatieve bodemstrategieën. Met meer dan 800 plantensoorten en 10 miljoen planten werkt hij aan een blijvend gezonde bodem op zijn hoge stuifzandgronden in de Maasduinen. Door middel van bodembalansanalyses, organische stofopbouw en natuurlijke vijanden tegen plagen, laat Lucassen zien dat duurzaamheid en een gezonde bedrijfsvoering hand in hand gaan. "Een gezonde bodem is de basis voor gezonde planten, en uiteindelijk voor gezonde mensen. Wat we in de grond stoppen, bepaalt wat we uiteindelijk eten."

De uitdaging van streekproducten
Op de Eiwitcampus in Beers heette Marco Smits ons welkom. Hier liet startup Basic Theory de deelnemers proeven van de heerlijke Sexy Sauerkraut en toonde het Fermentorium, waar de fermentatie van groentes plaatsvindt.
Vervolgens werd de groep bijgepraat over Goei Gerei in het Land van Cuijk. Hier stond de vraag centraal: hoe breng je streekproducten succesvol naar de consument? Initiatiefnemer Robert Hermens vertelde over de groei van Goei Gerei de afgelopen jaren en dat er al meer dan 8.000 boxen met lokale producten uit het Land van Cuijk zijn verkocht. De grote uitdaging blijft de logistiek. Zijn vraag aan de deelnemers: hoe kunnen korte ketens concurreren met supermarkten? Dertigers laten hun boodschappen al thuisbezorgen door de supermarkt, maar voor Goei Gerei is aan-huis-bezorging een te dure optie. Mogelijke oplossingen die deelnemers noemden: afhaalpunten bij scholen of sportverenigingen en samenwerking met bestaande distributienetwerken.

Wat wil de consument?
In Linden (bij Cuijk) staat het Smaakcentrum van Martien Bosch, een bevlogen topkok die het als zijn missie ziet om basisschoolkinderen en sinds kort ook leerlingen in het voortgezet onderwijs te leren waar voedsel vandaan komt en hoe het écht smaakt. "Bewuste voedselkeuzes beginnen bij kennis. Als kinderen en jongeren leren waar hun eten vandaan komt, maken ze later gezondere en duurzamere keuzes."

Wat wil de consument écht?
Met Friek van Helden, expert in voedseltransitie (FoodHelden), gaf de deelnemers een strategische kijk op consumentengedrag. De consument wil gezond en duurzaam, maar koopt vaak iets anders. Hoe kunnen we duurzaamheid en gezondheid aantrekkelijker maken? Ze benadrukte dat een goed verhaal, een onderscheidend product en gemak cruciaal zijn voor succes. Succesvolle agrarische ondernemers stellen zich de vraag: welk product bied ik aan, voor wie is het aantrekkelijk en hoe maak ik het onderscheidend?

Nieuwe coöperaties als toekomstmodel
De laatste stop was bij De Kleine Aarde in Boxtel, waar Geert van der Veer sprak over de toekomst van voedselproductie en consumentencoöperaties. Met het concept van Herenboeren, waarbij consumenten mede-eigenaar worden van een boerderij, wordt geprobeerd voedselproductie eerlijker en duurzamer te maken. De uitdaging blijft om deze modellen toegankelijk te maken voor een bredere groep consumenten, ook met een smallere beurs. Daarom werkt hij aan de boer-burger-coöperatie van de toekomst, waarbij goed en duurzaam geproduceerd voedsel van dichtbij beschikbaar is voor diverse bevolkingsgroepen. Geert: “We moeten toe naar een voedselsysteem waarin de consument niet alleen koopt, maar ook mede-eigenaar wordt van de productie. Zo creëren we samen een duurzaam en eerlijk model voor de toekomst."

Kansen voor de toekomst
De bustoer gaf de deelnemers op een makkelijke en interactieve manier de kans om in korte tijd kennis te maken met meerdere initiatieven en innovaties in de voedselketen. Conclusie: de voedselketen in Noordoost-Brabant is volop in beweging en biedt veel meer dan algemeen bekend is.
Door slim ondernemerschap, samenwerking en vernieuwende distributiemodellen kunnen streekproducten en duurzame landbouw verder groeien. De AgroProeftuin Noordoost-Brabant blijft een platform bieden voor deze ontwikkelingen en nodigt ondernemers uit om samen te bouwen aan een toekomstbestendige voedselketen.